zwerfvuilopruimactie maart – oproep aan verenigingen

Doe jij in maart mee aan maand van de netheid?

Zwerfvuil vervuilt het straatbeeld, de natuur en het milieu. Mensen gooien bewust of onbewust afval op de grond, een hardnekkig probleem dat de IVVO en de aangesloten gemeenten blijvend willen aanpakken. Sinds 2015 organiseren we jaarlijks een grote zwerfvuilopruimactie.

Ook dit jaar gaan de zwerfvuilcijfers er niet op voorruit en dagen we de verenigingen opnieuw uit om in maart ‘de maand van de netheid’ één of meerdere opruimacties op poten te zetten.

Waarom deelnemen?
Je bent sportief in de weer, versterkt het groepsgevoel, zorgt voor een positieve en zichtbare impact voor mens en natuur…. Elke vereniging die deelneemt aan de maand van de netheid kan voor minimum 8 km opgeruimde weg of 16 km opgeruimde wegberm, rekenen op een vergoeding van 200 euro. Dit dankzij de financiële steun van de IVVO en de aangesloten gemeenten. Het traject kan, gespreid over de volledige maand maart, opgeruimd worden. Op die manier kan elk lid van de vereniging enkele km wegbermen opruimen op momenten wanneer dit best past, wanneer het weer gunstig is, …

Hoe gaat dit in zijn werk?

Omdat iedereen binnen de vereniging zicht zou hebben op welk stukje weg welk lid heeft opgeruimd hebben we ervoor gekozen om opnieuw met de handige WePlog app te werken. De app toont je een overzicht van alle straten binnen jouw gemeente. Voor de maand van de netheid zal elke vereniging een verschillend traject van 8km toegekend krijgen door de gemeente. Zo weet je precies waar jouw vereniging moet opruimen. Van zodra een lid een stukje van het traject heeft opgeruimd dan kleurt dat stukje groen en weet je precies waar je moet inpikken als je jouw opruimmoment inplant. Van zodra het volledige traject groen kleurt en je gemeente een nacontrole uitvoert, heeft je vereniging de vergoeding van 200 euro binnen gehaald!

Hoe deelnemen?
Schrijf jouw vereniging, bestaande uit minimum 10 personen, in bij de omgevingsdienst Poperinge (omgevingsdienst@poperinge.be) vóór 23 februari 2022
. Je kan ook samenwerken met een andere vereniging en samen één traject opruimen. De toelage wordt dan verdeeld onder de deelnemende verenigingen. Je gemeentelijke milieudienst helpt je graag op weg met afvaltangen, handschoenen en zakken.

Neem een leuke foto van je opruimactie met je bubbel en stuur deze naar communicatie@ivvo.be   

Proper houden?

Na de maand van de netheid is de volledige gemeente opgeruimd en zwerfvuil vrij! Graag willen we dit zolang mogelijk behouden. Met die reden willen we zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten,… warm maken om ook aan de slag te blijven met de gratis WePlog app. Op die manier blijft de gemeente het hele jaar door proper! Efficiënt ruimen van zwerfvuil doordat WePlog je wegwijs maakt in welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken. Net geplogd? Dan toont de app dit aan andere ploggers en leidt hen naar een buurt die opnieuw een opruimbeurt kan gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: