Huis van de dichter

Het Huis van de Dichter in Watou is een residentie voor auteurs die in Vlaanderen en Nederland wonen en werken. Tot begin 2009 was het de woning van Gwij Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de Poëziezomers van Watou. Het Huis van de Dichter in Watou wordt al sinds februari 2018 opengesteld als residentie voor auteurs. Kandidaten die interesse hebben in een schrijfresidentie kunnen zich tot 14 november aanmelden.

Auteurs uit alle genres, van alle leeftijden, diverse achtergrond, komaf en cultuur zijn welkom in het Huis van de Dichter in Watou. “De schrijfresidentie biedt bovendien ook bewust kansen aan auteurs met andere roots, auteurs van kinder- en jeugdliteratuur en auteurs die in cocreatie willen samenwerken met kunstenaars uit andere disciplines zoals illustratoren, scenaristen, dramaturgen, theatermakers, choreografen, vertalers, filosofen, cartoonisten, schilders, muzikanten…”, zegt Peter De Roo van het Huis van de Dichter.

Astrid Haerens

“Deze herfst nog kwamen Lies Gallez, Babeth Fonchie Fotchind en Peter Holvoet-Hanssen er al resideren. Straks komen ook nog Geert Viaene, Dirk Elst, Ann Lootens, het duo Anne Broeksma en Alexis de Roode, en Hans Depelchin er werken.”

Het ‘Huis van de Dichter’ wordt financieel ondersteund door Marnixring vzw, Literatuur Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap. Huidig ambassadeur is dichter Astrid Haerens.

De vzw ‘Huis van de Dichter’ biedt de auteur een kosteloos verblijf aan van één volle werkweek. “De jaarlijkse toewijzing van de schrijfresidenten gebeurt na een beoordeling door een onafhankelijke selectiecommissie en in samenspraak met Passa Porta datverantwoordelijk is voor de uitvoering van het residentiebeleid van Literatuur Vlaanderen.”

Auteurs met interesse voor een residentie in het ‘Huis van de Dichter’ kunnen via mail contact opnemen met info@huisvandedichter.be met in de onderwerpbalk de vermelding ‘selectie schrijfresidentie’.

Motivatiebrief

De kandidatuur bestaat uit een cv en een uitgebreide motivatiebrief. “De kandidaat bezorgt ook nog een toelichting van de keuze voor deze plek. Dat kan een link met Watou, het grensgebied, de regio en/of met de literaire en artistieke geschiedenis ervan of andere zijn. Daarnaast worden ook nog enkele gedichten, publicaties of fragmenten van publicaties en een concreet plan waaraan hij of zij tijdens de residentieperiode zal werken meegestuurd.”

De uiterste datum van inzending is 14 november 2021. De namen van de geselecteerde residenten worden begin december bekendgemaakt. Het verblijf zal tijdens het voorjaar en de lente van 2022 zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: