Huis van de dichter

Poëzieliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland zakten af naar Watou voor de derde editie van de Residentensessies. Tien dichters uit België en Nederland stelden in de Sint-Bavokerk in Watou opnieuw hun werk voor. “Daarmee toonden ze het publiek hoe belangrijk een residentie voor hen in het Huis van de Dichter was geweest”, zegt Peter De Roo. Het Huis van de Dichter in Watou wordt al sinds februari 2018 opengesteld als residentie voor auteurs.

“Het wordt stilaan een traditie: de laatste zondag van augustus geven dichters die in de schrijfresidentie Huis van de Dichter hebben verbleven, het beste van zichzelf. Gastheer Michaël Vandebril ontving zo tien dichters uit België en Nederland om hun werk voor te stellen tijdens deze bijzondere 2021-editie. Het evenement werd, na de editie van vorig jaar, voor de tweede keer op rij volgens de geldende coronamaatregelen georganiseerd. Voor het eerst werd ook live-gestreamd in samenwerking met de zender Focus-WTV”, zegt Peter De Roo van het Huis van de Dichter. Sinds februari 2018 wordt het Huis van de Dichter in Watou opengesteld als residentie voor auteurs. Tot begin 2009 was het de woning van Gwij Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de Poëziezomers van Watou. Auteurs uit alle genres, van alle leeftijden, diverse achtergrond, komaf en cultuur zijn welkom.

“Met klinkende namen als huidig en voormalig Dichter des Vaderlands Carl Norac en Els Moors, en Huis van de Dichter-ambassadeur Astrid Haerens werd het opnieuw een erg hoogstaande editie. ‘Bergen zijn de gedachten van de aarde’, zo declameerde de Iraans-Nederlandse Sholeh Rezazadeh. ‘De rivieren haar zweet’. Met erg toegankelijke en bij wijlen geëngageerde poëzie van Lieve Desmet en Aya Sabi, en een muzikaal kippevel-moment van de muziekgroep ‘momoyo’, kreeg het publiek waarvoor het was gekomen: kwaliteit en dichters die in hun ziel lieten kijken. Daarmee toonden ze het publiek hoe belangrijk een residentie voor hen in het Huis van de Dichter was geweest.”

De vzw achter de schrijfresidentie Huis van de Dichter gaat op hetzelfde elan verder en met ‘Dichter bij de Grens’ komt er een grensoverschrijdend evenement in Sluis op 21 mei 2022. “De volgende editie van de Residentensessies staat gepland voor zondag 28 augustus 2022. Poëzieliefhebbers zijn bij deze al verwittigd!”

Bron: HLN 30 augustus 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: