Mobiel dienstencentrum voor deelgemeenten

5 jaar na de oprichting van Lokaal Dienstencentrum De Bres wil het Poperingse stadsbestuur een nieuw dienstencentrum oprichten, dit keer een mobiel centrum voor de deelgemeenten. Dit moet er voor zorgen dat mensen langer en betekenisvoller in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

De bedoeling van een lokaal dienstencentrum is het sociaal netwerk van de gebruiker uit te bouwen om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Lokaal Dienstencentrum De Bres slaagde hier de afgelopen jaren goed in. Het is een goed gekende ontmoetingsplaats voor alle inwoners ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden. In het bijzonder wordt aandacht geschonken aan ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen.

Het doel van De Bres is de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen of te ondersteunen door activiteiten te organiseren en diensten aan te bieden, waarbij ontmoeting met anderen steeds cruciaal is. Bovendien slagen de mensen van De Bres er in de vragen naar zorg en ondersteuning uit de buurt op te vangen en mensen toe te leiden naar gepaste hulp en ondersteuning.

Dorpenplan

Ondanks de uitstekende werking van het Lokaal Dienstencentrum in de Veurnestraat, blijken inwoners van deelgemeenten door mobiliteitsproblemen moeilijk de weg naar De Bres te vinden.  Daarom wil de stad nu een nieuw, mobiel dienstencentrum oprichten voor de deelgemeenten.

De kwetsbaarheid van bepaalde inwoners van de dorpen neemt toe, onder andere door het wegvallen van een aantal voorzieningen en toenemende vergrijzing. Naar aanleiding van deze vaststelling, maakte het stadsbestuur een dorpenplan op en zal er in iedere deelgemeente een buurtsalon worden opgericht. In Roesbrugge en Watou is het buurtsalon er al, in Krombeke is het bijna klaar. De buurtsalons lenen zich uitstekend om op korte termijn een mobiel lokaal dienstencentrum uit te bouwen, met antennepunten in verschillende dorpen.

De komst van een mobiel dienstencentrum zou ook betekenen dat er meer professionele ondersteuning komt voor de vele vrijwilligers die nu al bezig zijn in de buurtsalons. In eerste fase zal worden opgestart in Roesbrugge, Krombeke en Watou, maar de bedoeling is om stelselmatig uit te breiden in de overige deelgemeenten. Op die manier wil Poperinge ervoor zorgen dat elk dorp op termijn zijn eigen Bres krijgt.

Als de OCMW-raad eind deze maand groen licht geeft, wordt een voorafgaande vergunning aangevraagd bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Indien die wordt afgeleverd moet er binnen de 5 jaar een definitieve vergunning volgen.

Binnenkort mobiel dienstencentrum voor deelgemeenten in Poperinge | Foto |  hln.be

Bron: website stad Poperinge 1 juni 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: