Witte vuilniszak wordt vervangen door containers

“Poperinge staat achter het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Geen systeem past dat beter toe dan het diftar-systeem: je betaalt per aangeboden kilogram in een container in plaats van per zak. Andere steden en gemeentes binnen het samenwerkingsverband met IVVO – Heuvelland, Vleteren, Ieper, Mesen, Alveringem, Lo-Reninge, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort – passen het principe intussen al toe. Ook Veurne stapt per 1 april 2021 over naar afvalcontainers”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“Verder zijn er ook heel wat praktische voordelen aan een ophaling in containers. Een deel van het zwerfvuil op straat wordt veroorzaakt door stukgescheurde, opengebeten of rondgewaaide zakken. Met containers is dat verleden tijd. Containers lekken of scheuren niet, gesleur met zakken hoeft niet meer. Geurhinder is zeer beperkt. De standaard container heeft een volume van 140 liter en neemt niet meer grondoppervlak in dan de huidige grote restafvalzak. Je produceert geen extra plastic”, vult schepen Kris Notebaert (CD&V) aan.

Gezinnen en bedrijven

Voor gezinnen zal 1 kg restafval 0,20 euro kosten. “Ze hoeven niet te betalen per aanbieding, en ook niet per container, maar met een bedrag dat je vooraf aanzuivert, zoals nu ook met het recyclagepark en de gft-ophaling het geval is. Per ophaling gaat dan een bedrag van de diftarrekening afhankelijk van het aantal aangeboden kilo’s restafval. Er wordt geen waarborg voor de container gevraagd, noch hoeven bewoners die aan te kopen. Vanuit de stad zullen we ook nog kleine restafvalzakjes van 30 liter voorzien, tegen 11 euro voor een rol van 10 zakjes. Uiteraard stimuleren we wel iedereen om gebruik te maken van de containers.”

Naast gezinnen zullen ook bedrijven vrijblijvend gebruik kunnen maken van de restafvalcontainers. “Zij betalen bovenop het tarief per kg ook nog een kleine bijdrage per aanbieding van de container, namelijk 1 euro voor de kleine containers (40 liter – 140 liter – 240 liter), en 4 euro voor een grote container (1100 liter). Dat is nodig om te voldoen aan de wettelijke verplichting dat bedrijfsafval enkel kostendekkend door het stadsbestuur opgehaald mag worden.”

In november krijgt ieder gezin van IVVO een brief met de uitnodiging om het formaat container te kiezen: 40 liter (draagemmer), 140 liter (rolcontainer) of 240 liter (rolcontainer). “De prijs per aangeboden kilogram blijft gelijk ongeacht het formaat van de container. Op diverse locaties in Poperinge zullen bewoners de verschillende formaten containers kunnen bekijken. Syndici van appartementsgebouwen kunnen – vrijblijvend – bij IVVO grotere containers (770 liter – 1100 liter) bestellen voor gezamenlijk gebruik door de appartementsbewoners.”

Gft en P+MD

Het stadsbestuur raadt aan om ook nauwgezet een groente-, fruit- en tuinafvalcontainer te gebruiken, zodat gft niet in je restafvalcontainer terechtkomt. “Gft kost de Poperingenaar maar 0,05 euro per kg. Bovendien komt volgend jaar de P+MD naar Poperinge. Dat betekent dat plastic verpakkingen vanaf 1 april 2021 in de blauwe zak mogen. Dat zal ook ervoor zorgen dat de hoeveelheid restafval in de restafvalcontainer minder zal zijn. Een pmd-zak kost slechts 0,15 euro per zak. Het loont dus zeker om goed te sorteren.”

Witte zakken bruikbaar tot 31 augustus 2021

De restafvalzakken zijn voorlopig nog tot in maart 2021 te koop tegen de huidige prijs en blijft de stad tot dan ook de winkels bevoorraden. “We raden aan om enkel nog een nieuwe rol te kopen indien nodig, want vanaf 1 april 2021 start de ophaling met de containers. De witte zakken kunnen wel nog tot eind augustus 2021 gebruikt worden. Die periode moet voldoende zijn om een begonnen rol op te gebruiken.”

Bron HLN 22-10-2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: