Week van de vrijwilliger

23 februari tot 3 maart 2019

week vd vrijwilliger

Vrijwilligers zijn helden

Heb jij ooit Superman voorbij zien zoeven? Niet op televisie, in een tekenfilm of een stripverhaal, maar in het echt? Nee, natuurlijk niet. Superman is een fantasie. Hij bestaat niet. Jammer vind ik dat niet. Er lopen genoeg helden rond in onze contreien, namelijk de vrijwilligers, die immer in de weer zijn, en dat talent bezitten om goed – beter – best te doen.

Vrijwilligers zijn tonnen sympathieker dan Superman. Superman heeft bepaalde krachten die soms interessant zijn en ons vermaken.  Een vrijwilliger heeft talenten die gewoon zinvol zijn. Vrijwilligers zijn supertalenten, punt.  Ik bewonder de vrijwilliger, want dat is een echte held die in de luwte actief is, zonder die irritante brede tandpasta-lach. Een supertalent dat de wereld vooruit helpt, een plek creëert die voor iedereen aangenamer wordt.

De Geduldige, De Creatieve, De Luisterende, …

Elke dag ontdek ik steeds meer talenten van vrijwilligers. De geduldige, die met passie de blindengeleidehond traint. De communicatieve, die de sociale media van de vereniging verzorgt. De mens, die het talent heeft moeilijke materie eenvoudig over te brengen en die zich als lesgever engageert. De creatieve, die vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren begeleidt. De denker, die dossiers leest, samenstelt om kundig advies te verstrekken.  De luisterende, die bezoeken brengt aan gedetineerden,…

Die talenten ontmoeten elkaar, versterken elkaar, beïnvloeden elkaar. Zo is het vrijwilligerswerk een verzamelpunt van ontluikende en ervaren talenten. Die diversiteit aan talent moeten we koesteren, benoemen, laten zien. Vrijwilligers durven dat talent te delen, laten het ontsnappen en zetten het in voor anderen. Elke mens die vrijwilligt ontdekt minstens een verborgen talent in zichzelf. Wat is het jouwe?

Bron: Eva Hambach, Directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: